Zelfzorg. Het lijkt soms een hip modewoord, en het wordt nog al te vaak gezien als een quick fix, of een extra TO DO op jouw lijstje. Laat me dit even heel scherp stellen: dit is het niet. Zelfzorg is fundamenteel.
Gehaast in de yoga class arriveren, of tussen een volle agenda met afspraken door even vlug een take-away koffie halen is geen zelfzorg. Want het gaat niet om wat je doet, maar wel hoe je dit doet. Bewust, met aandacht voor jouw mens-zijn, en dus ja, jouw menselijke behoeftes. Zelfzorg zit niet in gejaagdheid, maar in ‘zijn’, vertragen. Let me get to the point: Het gaat om zorgen voor jezelf en dit in verbinding met en trouw aan jouw behoeftes. Het gaat om een proces naar die kern, en het is zo immens belangrijk om staande te blijven in de dagelijkse uitdagingen van het leven. Dit start bij: voelen wat je voelt. Je emoties en behoeftes herkennen en erkennen. Zo kan je grenzen aangeven, zo kan je ondernemen volgens wat goed voelt voor jou.
Hoe doe je dit nu? Ik neem je graag even mee in deze oefening waarbij we even naar binnen keren. Ik noem het ook: inchecken, of contact maken met wat is.
Richt jouw aandacht naar jouw ademhaling. Hoe voel je je? Hoe zit je erbij? Wat zit er op de voorgrond? Wat word je gewaar in jouw lichaam? Ik neem je ook even mee in enkele vragen om bewust te worden van hoe het is gesteld met jouw zelfzorg.
• In welke mate en hoe voel jij dat jouw lichaam signalen geeft en hoe geef je daar gehoor aan?
• Hoe vaak stel jij zelf de vraag: “Wat heb ik nodig?”
Heel wat behoeftes kunnen onder druk komen te staan, als je niet genoeg voor jezelf zorgt. En enkel jij kan verantwoordelijkheid opnemen voor jouw behoeftes. Dat wil niet zeggen dat jij ze allemaal moet invullen. Je kan ook hulp vragen. Je kan ook zaken vragen aan mensen, want kunnen ontvangen is ook heel belangrijk, niet enkel geven.
Misschien vraag je je af? “Welke behoeftes kunnen onder druk staan?” In deze blog neem ik je mee in volgende 6 basisbehoefes. Hierbij kan jij inchecken of jij hier noden hebt die niet ingevuld zijn.
Steun. Verbinding. Beweging.
Spelen.
Veiligheid.
Rust.
Sta nu bij jezelf stil en stel jezelf volgende vragen: Wat heb ik hierin nodig? Wat kan ik vragen en ontvangen van een ander? En wat kan ik geven aan mezelf?
Ik hoop dat je hieruit ook onthoud dat jij verantwoordelijk bent voor jouw behoeftes. Dus maak er contact mee. Sta stil. Nodig jezelf uit om nieuwsgierig naar jezelf te kijken, heel bewust, en vol mildheid.
In deze huidige prestatiemaatschappij, met een hoge druk op mentaal welzijn, is dit een appèl om zorg te dragen voor jezelf zodat jij stevig staande kan blijven, én tegelijkertijd zacht vanbinnen. Jij kan die keuze maken, die verantwoordelijkheid nemen en daar prioriteit aan geven. Wanneer je vanuit een opgeladen en ontladen gevoel, en een gereguleerd zenuwstelsel in het leven kan staan, kan dit veel vrijer en lichter aanvoelen.
Comments